четвртак, 4. фебруар 2010.

Alati za online nastavu - uputstvo korak-po-korak

Instalirali ste Skajp (www.skype.com) i spremili super ppt slajd (Paur Point Slajd = Power Point Slide). Povezali ste se sa učenikom i delili svoj desktop, pokazujući slajd za slajdom. Da li je to sve? Može li vaš čas da bude još bolji? Naravno, odgovor je da. Potrebno je samo da savladate nekoliko alata koji se prave tako da su sve jeftiniji, ili čak besplatni, i sve jednostavniji za korišćenje. Ako pogledate ovaj spisak koji je skupila Sue LeBeau, zavrteće vam se u glavi. Pošto je pretraživanje i isprobavanje zaista zabavno, ali i vremenski iscrpljujuće, ja ću se ograničiti samo na one koji su se posle dvogodišnjeg iskustva pokazali najboljim. Za početak, morate se upoznati sa YouTube-om, alatima za snimanje desktopa i konačno, virtuelnim učionicama. Krenimo redom...

Suština onlajn (online) nastave (online teaching) je interaktivnost. To podrazumeva visok nivo angažovanja učenika tokom časa. Predavanja 'ex katedra' zaboravite! Najveći univerziteti u svetu otvaraju vrata svojih amfiteatara za ceo svet, preko YouTube kanala - da li možete da se takmičite sa tim? Ako želite da date objašnjenje svojim učenicima koje će trajati duže od 5 minuta, savetujem vam da otvorite svoj kanal i napravite profesionalni snimak sebe ili svog slajda, sa jasnim naznakama (annotation tools), tako da učenik može da pažljivo odsluša pre, za vreme ili posle časa, u zavisnosti od vašeg plana. Za snimanje instrukcija sa vašeg desktopa, predlažem ScreenToaster, kao i QlipMedia.



Da bi čas mogao da bude interaktivan, predlažem da održavate nastavu u nekoj od besplatnih onlajn učionica, kao što su  DimDim, Elluminate ili Vyew. Možete otići na svaki od ovih sajtova i besplatno otvoriti svoj nalog. Nakon toga, vežbajte malo sa prijateljima ili učenicima, da bi ste se upoznali sa načinom rada i osobenostima svake učionice. U daljim blog člancima pisaću u detalje o svakoj od ovih učionica i kako da učinite svoj čas zaista produktivnim.

Kada otvorite svoj Youtube kanal i postavite prvu prezentaciju ili snimak, pokušajte da ga povežete i prikažete u svojoj virtuelnoj učionici. Sledeći korak je da napravite svoj sajt, bilo kao blog ovog tipa, ili kao Moodle (LMS - learning management system = sistem za upravljanje učenjem) gde ćete skladištiti vaše materijale koje pripremate za učenike. Ovo je primer moje 'moodle' za učenje srpskog: www.skolasrpskog.com .

Nešto više o tome kada se upoznate sa bar jednom od gore navedenih učionica.  Moja omiljena je Vyew  - a koja je vaša?

Нема коментара:

Постави коментар