среда, 10. фебруар 2010.

Virtuelne učionice: Dim Dim

Instalirali ste Skype, napravili svoje prve PPT prezentacije i radili skrinšer (screenshare) sa svojim učenikom. Naučili ste da snimate instrukcije koje učenik može koristiti u asinhronom radu (u različitom vremenu - nezavisno od svog profesora). Sada je vreme da učinite svoju nastavu zanimljivijom time što ćete savladati jednu od predloženih besplatnih virtuelnih učionica: Dim Dim, WiZiQ, Elluminate ili Vyew

Za početak bi predložila da vežbate rad u DimDim učionici,  zato što je lepa, jednostavna i dozvoljava prisustvo 20 osoba ako se besplatno registrujete (free). Sa leve strane možete videti spisak prisutnih učenika, i desnim klikom miša možete omogućiti učeniku da koristi mikrofon i/ili kameru. U sredini se nalazi radni prostor, koji može biti bela tabla (whiteboard), slajd koji ste preneli (upload) pred početak časa sa svog kompjutera, ili neka stranica sa interneta koju želite da podelite sa učenikom.

dalje...
Tokom nastave, možete koristiti 'čet' (chat) prozor sa desne strane. Ovde ću da naglasim da je čet opcija u virtuelnim učioncama veoma bitna, jer to može biti jedini način povratne informacije za vas - da li vas učenik čuje jasno, da mu javite da ćete preći na drugi audio program (ako se ne čujete dobro), posebno ako imate više od jednog polaznika. Po mom iskustvu, za časove na DimDim platformi mi je uvek trebao skajp, pošto je kvalitet i brzina audio signala kako čas odmiče sve lošiji.

U sredini ekrana se nalazi 'annotation tools' - alati za obeležavanje, kao što su olovka (pencil), gumica (eraser), marker (highlighter), tekst (text), i različiti oblici. Koji god alat da izaberete, malo niže ćete videti paletu boja koju možete koristiti da bi časovi bili raznobojniji.

Moje zamerke DimDim-u bi bile sporost u otvaranju slajdova, loš audio signal i nesigurnost - ako vas, kao moderatora u učionici, nema, učionica se automatski zatvara. Bez obzira na zamerke, preporučila bih da probate ovaj sajt koji je jedan među prvima koji je počeo da nudi svoj open source alat za onlajn konferencije i časove. Ekipa Dim Dima je uložila, kako oni kažu, "više od 15 ljudskih godina" u razvoj ovog složenog sistema za komunikaciju koji možte koristiti potpuno besplatno.  Mislim da su oni jedni od pionira i  džinova u ovom polju, i da su inspirisali nastanak sve boljih i bržih virtuelnih konferencija i  učionica.

Нема коментара:

Постави коментар